Jag är inte ensam

Nu har jag börjat på smärt- och stresscenter (som det heter). Jag är antagen på det ”stora” paketet; i 16 veckor ska jag gå på föreläsningar, gruppträffar om utmattningssyndrom och även en del gruppträning kring mindfulness. Jag ska även till en början få träffa psykolog individuellt några gånger men denna rehabilitering sker primärt i grupp.

Igår hade vi första träffen med utmattningsgruppen. Vi presenterade oss för varandra och sedan pratade vi kring sjukdomen; hur kan den se ut och hur bemöts den. En av gruppledarna visade upp de sex kriterier som sjukvården går efter när den möter en patient ev är utmattad. Om du överensstämmer med fyra av sex kriterier är du utmattad – jag uppfyllde alla sex.
Efter detta pratade vi om hur sjukdomen tett sig för oss och jag kunde gråtit av glädje (mitt i allt elände). Jag är inte ensam! Vi kände igen oss i varandra och vi kunde berätta om (nästan) allt vi tänker och gör. Jag har tappat all tilltro till mig själv och har ett ständigt pickande och tickande i kroppen att jag aldrig duger/kan vila – en annan har utvecklat ljudkänslighet, en tredje hade dragit sig undan från social samvaro.

Vi pratade också om omgivningens reaktion på oss. Hur anhöriga ställer sig. Hur vänner beter sig. Hur klumpiga (men kanske välmenande) kommentarer kan slå ner oss för en hel dag/vecka. Och tröttheten som segrar och energin som slås ut – och det kan INGEN förstå som inte haft denna sjukdom. Det är en förlamande trötthet som lägger som en vidrig blöt filt över hela dig och tynger ner dig. Och ju längre du ligger, desto mer sipprar tröttheten över dig.

Nåväl. Nu ska jag inte fastna i det än mer för idag. Jag ska iväg och träffa sjukgymnasten på mottagningen. Hoppas de fått svar från MR som jag gjorde på mitt knä i lördags.

 

Annonser

3 reaktioner på ”Jag är inte ensam

  1. Hej Ida! Jag blev remitterad av min husläkare redan i april till vad som heter ”smärt- och stresscenter” inom Stockholm läns landsting. Nu, sex månader senare, har jag äntligen fått plats.
   Just nu kommer jag inte ihåg alla sex olika kriterier men jag har ju påverkats fysiskt och psykiskt av min diagnos. Dessutom sömnproblem, kognitiva svårigheter, sociala utmaningar och rejäl törn på självkänslan.
   Jag har förstått att jag har haft tur med min ordinarie husläkare – hon ringade in problemen tidigt. Hoppas att du kan få samma hjälp.
   Ta hand om dig, kram ❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s