Energiförbrukning

Min psykolog förklarade för mig; ”det finns många symptom på utmattningssyndrom. Men två symptom är densamma för alla sjukskrivna; de snabba stresspåslagen och behovet av lång vila och energiåterhämtning efteråt”.
Jag vet exakt vad han menar. Jag har inte längre någon slags tröskel innan stressen slår till – det bara väller över mig, överväldigande som ett ursinnigt vattenfall. VAD som framkallar stress är däremot olika;

  • ”måsten” (städa, diska, träna, vila osv)
  • en bokad tid är jobbig (och om jag riskerar att bli sen är det hemskt)
  • att vara sen med middagen till Sambon är också jobbigt (även om han aldrig ens sagt något om att jag ska göra middag till honom varje dag),
  • ostädat hem (vårt hem är inte fläckfritt. Jag försöker besinna mig. Men, det ostädade symboliserar väl min stökiga hjärna som jag försöker bemästra. Jag har dock inga problem med andras hem – hur de än ser ut)
  • när jag hör att människor missuppfattar varandra (till exempel på kören. Jag kan förstå att någon/några liksom pratar om varandra och då kan jag inte vara tyst för jag är så förtvivlat rädd att något ska bli fel).
  • när jag upplever att något är ”fel”. Vad detta är kan jag inte riktigt förklara men för mig är det så outhärdligt viktigt att saker och ting blir rätt (kan även vara att en duk skrynklar sig). Alla fel beror säkert på mig. Mitt fel.

Jag har inga problem med att åka kollektivt eller befinna mig på andra platser med många människor. Däremot tycker jag att det är jobbigt om jag måste socialisera och ”bete mig” inför människor jag inte känner (och eftersom jag har problem med minnet blir det jobbigt ifall jag faktiskt HAR träffat en person men inte minns dem). Till exempel hade en god vän 40årsfest för några veckor sedan. Hälften av kalasbesökarna var vänner jag känner väl och som känner mig – andra hälften okända. Jag var så nervös inför detta men vågade till slut be om hjälp. På väg till festen tog jag tag i min vän L och förklarade läget och hennes enkla svar ”okej, vi löser detta – hur vill du att jag gör?”. Så hon fanns bredvid mig och dessutom var jag bestämd med var jag ville sitta under middagen – inga ”okända” människor runt mig som jag skulle behöva kallprata med.

Missförstå mig rätt – jag kan föra mig socialt och prata med okända. Men, varje moment av samspel – vem det än är med – kostar energi. Om jag umgås med goda vänner dras det energi men det fylls även på med skratt och omtanke. Om jag inte känner personerna tar det mer än det ger.
Ett positivt exempel på energiförbrukning var i torsdags när jag och Sambon träffade A & S;  åt en god middag ute, drack gott, skrattade massor och pratade allvar och dumheter om vartannat. Det blev en lång kväll ”ute” men jag hade så roligt och var helt trygg.
Annat positivt är det korta besöket hos J&S igår. En altan, nära vänner, en kopp kaffe och två grillade korvar med bröd. Fullständigt harmoniskt och tryggt.

I helgen som var hälsade jag och Sambon på mina föräldrar i den lilla byn många mil härifrån. Idag är jag helt slut. Dels har jag sovit dåligt hela helgen i en säng som inte var min, dels så har det varit en ”spänd” helg av många orsaker. Så idag vilar jag. Försöker hantera helgen.

Helgen som kommer stundar körhelg. Åka bort och intensivumgås med kören. Kören som jag tycker så mycket om men jag är ändå väldigt nervös. Tänk om jag får ett sånt där gråtsammanbrott som kommer ibland. Eller om det blir en hel natt utan sömn (och det underlättar inte att pollenallergin ställer till det med hosta). Och så snurrar min hjärna iväg och tänker hur mycket det ska viskas om att jag är konstig (jag VET att det är mina egna dumma tankar).
Men, jag försöker tänka positivt. Flera i kören vet vad jag är sjukskriven för. Blir det jobbigt kan jag gå undan och det finns de som jag kan prata med. Jag har dessutom frågat ifall det finns möjlighet att ha ett eget sovrum (vanligtvis sover vi i större sovrum/-salar) – har jag en vakennatt där jag stökar omkring vill jag kunna tända och läsa utan att tänka på andra. Vi får se, kanske finns det möjlighet.

Som sagt, energi in – energi ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s